Snorkig

April 26, 2009

Enkelt räknas inte

Filed under: Svart Måndag — by snorkig @ 6:13 pm
Tags: , , , ,

Med anledning av Piratpartiets dramatiska tillväxt efter TPB-domen väljer politikerbloggen att granska proceduren. Andra än ifrågasätter. Vi har sett det förut när det stormade som mest kring IPRED. Då hette det att en liten högljudd grupp stod för oljudet. Är det för enkelt att gå med så räknas det inte.

Piratpartiet har valt att lägga tröskeln lågt. I min erfarenhet är detta ett bra och klokt val. Det ska vara enkelt att gå med, och det ska inte automatiskt innebära några stora åtaganden. Det riktiga engagemanget kommer sen, när medlemmen har fått en möjlighet att orientera sig först. Ibland önskar jag att fler följde samma mönster. Men populärt är det minsann inte. Etablissemanget fnyser åt enkelt. Istället vill man att engagerade unga människor ska koka kaffe i 20 år tills de inte har någon hjärna kvar och sen kan de få en plats i riksdagen som tack.

Medlemskap i Piratpartiet är enkelt. Det löses lätt med ett par musklick, gratis är det också. Ändå vet jag åtminstone 2 personer som är väljare men inte orkar gå med i partiet. På riktigt, alltså. De röstar åtminstone.

Men, det får en att tänka, om enkelt inte räknas, vilka fler är då ett skämt? Amazon? Ska försäljning från Amazon anses mindre värd eftersom köp kan göras med ett enda musklick? Amazon har dessutom patent på eländet. Ska försäljning från CDON vara mindre värd eftersom man inte behöver gå ner till stan för att handla? Det blir ju billigare, och man kan beställa när som helst. Då kan det ju inte räknas. Eller också kan man vakna och inse att engagemangsgrad inte har med svårigheter att göra.

Aktivism har heller inget med engagemang att göra. De två killarna jag nämnde ovan är väldans engagerade i integritetsfrågor, de har bara inte aktiverat sig. Många har också i alla fall till mig personligen sagt att de tycker att det är skönt att Svart Måndag finns, eftersom de tycker att läget är åt helvete men inte orkar göra något åt det. Sånt är läget. Alla som är engagerade kommer inte gå med i en grupp, ett nätverk, eller ett parti. Inte heller kommer alla som går med att vara aktiva, och vissa som inte går med kommer att vara aktiva ändå. Kan vi hålla isär begreppen nu?

Advertisements

1 Comment »

  1. Nej, det ska vara svårt, göra ont och kosta en halv förmögenhet. Då är det på riktigt!

    Du får inte glömma bort alla protestlister som dyker upp allt som oftast om allt från bredare trottoarer till för dyr bensin. Det är gratis att skriva på dem så då måste ju listorna sakna betydelse, egentligen.

    Ja, jag är trött och irriterad nu så jag ironiserar med ett stänk eftertanke.

    Comment by Matthias — April 26, 2009 @ 8:05 pm |Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: