Snorkig

December 30, 2008

Vart tog sanningskommissionen vägen?

Filed under: Svart Måndag — by snorkig @ 9:05 am
Tags: , ,

De i motståndet som fortfarande minns sommaren kanske i bakhuvudet har ett vagt minne av en anmälan eller två mot FRA och deras hantering av personuppgifter. Datainspektionen hittade inget fel, quelle surprise, men det minsta man kan säga är att FRA:s rykte blev aningen skitigare. Aningen, därför att när något är smutsgrått från början är det ingen som märker skillnaden.

FRA är super-duperhemligt, eller ska vara i alla fall. Sommaren visade oss en annan verklighet. När FRA:s anställda efter omröstningen hängdes ut på nätet svarade GD Åkessons med att i en intervju säga:

– Det kan leda till att galna människor använder den här informationen för att på ett eller annat sätt skada våra medarbetare. Det kan vara allvarligt.

Säga vad man säga vill om det fantastiskt meningslösa i att kartlägga oskyldiga tjänstemän, men jag blev orolig. Riktigt orolig. Chefen för en spionorganisation blir orolig över kartläggning gjord av vanliga medborgare som i princip bara har tillgång till Google? Om detta är vad som står mellan oss och Ryssland är det lika bra att börja avsluta varje mening med kamrat. Å andra sidan har vi ingen militär att prata om så med eller utan signalspaning klarar vi inte av yttre militära hot. Möjligen kan militären brygga lite extra kaffe till våra befriare. Kanske därför FRA ska spana på yttre hot.

Nåväl. Vi fick ju fler smaskiga hemlisar under sommaren: FRA:s (tydligen) lagliga om än tvivelaktiga hantering av personuppgifter, slentrianmässigt hemligstämplande, och inte minst signalspaning utan positivt lagstöd. Dessutom, sedan PUL trädde i kraft, behöver FRA undantag från PUL för att över huvud taget få hantera personuppgifter. Så generös är PUL. Integritetsdebatten var och förblir en skendebatt eftersom förordningar inte skriver sig själva. Har FRA haft undantag innan FRA-PUL så är det regeringens fel.

Där någonstans kan man ju tycka att en sanningskommission vore på sin plats. I början på sommaren var ju sanningskommission lika hett och inne som senaste modet från Paris. Staffan Danielsson har nyligen krävt det. Enda sättet att återfå allmänhetens förtroende är att rensa ut i garderoben. Synd bara att Tolgfors å det bestämdaste avvisar kravet. Det är inte vidare vackert att mörka åsiktsregistrering.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: